Aanleg Noord-Zuidverbinding start in zomervakantie
Tijdens de zomervakantie start de aanleg van de Noord-Zuidverbinding Kempen. Dit project omvat de aanleg van een nieuwe verbindingsweg tussen Geel en Kasterlee, de bouw van een nieuw op- en afrittencomplex met fly-over ter hoogte van Geel-West en in eerste instantie de aanpak van enkele kruispunten op Geels grondgebied om de verkeersstromen tijdens de werken in goede banen te leiden.

Om de Gelenaren goed te informeren over de werken, wordt begin juni een folder verspreid. Hou je brievenbus dus goed in de gaten! Huisgezinnen die geen reclame ontvangen (omwille van de aankondiging van een desbetreffende sticker) zullen de folder echter niet ontvangen. Geïnteresseerden kunnen de folder vanaf dinsdag 7 juni verkrijgen via onderstaande contactgegevens.

De opdrachtgever van de werken, het Agentschap Wegen en Verkeer, organiseert in juni drie infoavonden om het project toe te lichten aan inwoners van Geel. De eerste infoavond vindt plaats op dinsdag 7 juni in de parochiezaal in Geel-Punt. Op donderdag 9 juni volgt een tweede infoavond in de parochiezaal van Ten Aard en een laatste infosessie vindt plaats op maandag 20 juni in het ontmoetingscentrum in Winkelomheide. De avonden starten telkens om 20u. Naast de toelichting over de projecten, wordt ook tijd voorzien om vragen te beantwoorden.


Ecologisch? Dat is toch logisch!
KHKempen en IOK startten met Europese steun het project ‘Ecologisch? Dat is toch logisch!’ op in het Leadergebied, waar ook Geel deel van uitmaakt. Met het project willen de initiatiefnemers duidelijk maken dat je een tuin perfect kan beheren zonder bestrijdingsmiddelen. Je moet enkel een paar ecologische vuistregels in het achterhoofd houden.

Om je te overtuigen, werden twee tuinen aangelegd op de terreinen van de KHKempen in de Kleinhoefstraat. De ene tuin is een klassieke tuin, waar onderhoud alleen haalbaar is met gebruik van bestrijdingsmiddelen. De andere tuin heeft hetzelfde uitzicht, maar is aangelegd volgens enkele ecologische principes. Daar moet je bijgevolg geen pesticiden gebruiken.

Op zaterdag 4 juni worden de tuinen officieel geopend. Die dag valt tussen 10u en 17u heel wat te beleven in en rond de tuinen. Ook voor de allerkleinsten zullen er leuke activiteiten georganiseerd worden. Heb je zin om in met je vereniging of school een rondleiding te krijgen? Neem dan contact op met Liesbeth Vogels via 014 56 21 67. Heb je geen tijd om onze tuinen te bezoeken of zit je na het bezoek nog met vragen? Surf dan naar www.ecologischlogisch.be. Je vindt er informatie over ecologisch tuinieren, zowel in de sier- als in de moestuin. Aan de hand van een aantal vuistregels, leer je hoe je jouw tuin ecologisch kan inrichten en beheren.

Dag van de Open Kerken
Op zondag 5 juni gunnen meer dan 350 gebedshuizen je een unieke blik achter de schermen tijdens de vierde editie van de Dag van de Open Kerken. De Stichting Open Kerken wil met dit evenement een breed publiek verbazen met het rijke religieuze patrimonium dat overal in ons land aanwezig is. Van de kleinste plattelandskapel tot de grootste kathedraal, allen herbergen ze prachtige stukken en verrassende verhalen.

In Geel zullen de St.-Amandskerk en St.-Dimpnakerk open zijn van 13u tot 18u. In beide kerken worden doorlopend rondleidingen aangeboden door de leden van de Geelse Gidsenbond. Het volledige programma vind je terug op www.openkerken.eu.

De Werft stelt nieuw cultuurseizoen voor
Cultuurcentrum de Werft stelde op donderdag 26 het programma voor het seizoen 2011-2012 voor. De ticketverkoop, zowel voor ‘Vrienden van de Werft’ als voor het brede publiek, start op dinsdag 7 juni van 18u tot 22u. Die dag worden enkel de personen geholpen die zich ter plaatse aanmelden. Telefonisch of via e-mail reserveren kan vanaf vrijdag 24 juni. Ook per post verstuurde reserveringen worden vanaf dan verwerkt. Online reserveren via www.dewerft.be kan vanaf vrijdag 1 juli.

De Werft sloot het vorige cultuurseizoen succesvol af. In 2010 overschreden ze de kaap van 100 000 bezoekers! Ook in 2011 blijft het cultuurcentrum gepassioneerd verder werken aan een ruim en divers, kwaliteitsvol aanbod! Net zoals de vorige jaren heeft de Werft een mooi aanbod met heel wat toppers weten samen te stellen. Een programma met karakter, een programma met een eigen gezicht.

Leeskasteel in de bib
In de jeugdafdeling van de bib is een kinderatelier dat soms verandert in een leeskasteel met voorleesmomenten, gevolgd door knutselactiviteiten. Het leeskasteel op zaterdag 4 juni draait rond het thema ‘Avontuur’ en start om 10.30u.Toegang is gratis. Voor kinderen vanaf 3 jaar.

Themawandeling ‘Van kolonie tot OPZ’
Op zondag 5 juni kan je deelnemen aan een nieuwe begeleide wandeling ‘Van kolonie van Geel tot OPZ’. De tijd dat 'de gasten van de kolonie' het verkeer op de Markt regelden, de kinderen bang maakten of op 'kruistocht' trokken naar de kermissen is al lang voorbij. Toch blijven de geesteszieke mensen bij de Gelenaars een bijzondere plaats in hun hart behouden. Vandaag de dag is het OPZ een geïntegreerd psychiatrisch kennis- en dienstencentrum.

De geschiedenis van OPZ Geel is dan ook nauw verbonden met het eeuwenoude systeem van de gezinsverpleging van psychiatrische patiënten. De gids neemt je mee naar plekjes waar je misschien nog nooit geweest bent. Wie was Adolphe Pauli, waarom liep dokter Sano altijd naast zijn fiets? Op deze en nog veel meer vragen krijg je een antwoord. Afspraak om 14u aan het Toerismehuis, Markt 1. Deelnemen is gratis.

Voorstelling ‘Het geheim van Geluk’
'Gelukkig zijn', zingt Raymond van het Groenewoud, 'daarvoor wil ik alles geven'. Maar weet jij wat geluk is en hoe je het bereikt? In de voorstelling ‘Het geheim van Geluk’ op donderdag 9 juni neemt Leo Bormans je mee op ontdekkingstocht naar de essentie van een positieve levensstijl en geluk. Interactief, krachtig en doorspekt met humor en honderd concrete tips, zal deze avond je zowel inspireren als amuseren.

Leo Bormans, schrijver en journalist, is in binnen- en buitenland een veel gevraagd spreker over optimisme en geluk. In zijn nieuwste boek ‘Geluk. The World Book of Happiness’ bundelt hij inzichten over geluk uit de hele wereld. Het boek is na de voorstelling te koop. Die start om 19.30u. Gelenaars betalen 5 euro inkom, niet-Gelenaars 7 euro. Vrijtijdpassers genieten van een korting. Drankje en gelukzak inbegrepen.